Contactar

 
Fundació d’Atenció
a la Dependència

Sant Joan de Déu
C/ Puiggari, 5-7, 3a planta
08014 Barcelona
Telf. 93 365 29 65
Correo E: info@fad-sjd.org

 

FAD News
  

Tres conferències inauguren els cursos de formació de la FAD-SJD

La Fundació d’Atenció a la Dependència de Sant Joan de Déu ha celebrat darrerament tres cursos d’atenció a persones amb problemes de: salut mental, del 4 al 8 d’abril, demències, del 18 al 22 d’abril, i final de la vida, del 2 al 6 de maig.

Tots ells han començat amb una xerrada-col·loqui oberta a tothom, iniciant així una nova perspectiva de compartir els coneixements amb professionals, però també amb la comunitat. De mitjana han assistit a aquestes sessions inaugurals 35 persones, entre elles cuidadores, infermeres de convents, religioses i personal de la FAD, que van poder preguntar durant la xerrada i en el torn obert final.

 

Dra. Francesca Asensio: "La nostra eina és la paraula”

 

El primer curs, sobre Atenció a persones amb problemes de Salut Mental, el va impartir la Dra. Francesca Asensio, psiquiatra del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. La Psiquiatria és una ciència nova que requereix d’aprenentatge diari, va explicar Asensio. En comptes de proves diagnòstiques, “la manera de treballar és la comunicació”. Per això, és molt important la “vinculació” amb la persona: si abans la relació amb el psiquiatra era de por, ara és de confiança, podent fer una sessió fent un cafè i acabar-la amb una selfie, com va ensenyar Francesca Asensio a la conferència. 

 

Dr. Antoni Callen: “Cal estar bé per seguir cuidant”

 El segon curs portava per títol Atenció a persones amb Demències i Alzheimer. Un enfocament multidisciplinar, i el Dr. Antoni Callen va ser el ponent. “La demència és un dels problemes sociosanitaris més importants del segle XXI”, va afirmar Callen, adjunt de Neurologia del Parc Sanitari. “No tot és Alzheimer dins de les demències”, va aclarir. L’Alzheimer afecta a l’expressió, la memòria, l’habilitat, i en fases més tardanes, a la conducta. El Dr. Callen és professor de lEscola de Cuidadors i n’aprèn molt d’ells. Sap que cal estar bé per seguir cuidant: “Arriba a desbordar al més valent”. Són molt importants les famílies i les associacions de suport com aquesta que pertany al Parc Sanitari de Sant Joan de Déu.

 

Albert Tucà: "Als cuidadors se’ns demana excel·lència”

 

El tercer i últim curs, a càrrec de l’oncòleg Albert Tucà, es centrava en l’Atenció a persones en fase final de vida. “El procés de final de vida també és un procés de construcció”, perquè hi ha amenaces però també projectes. Per il·lustrar-ho, la sessió va començar amb l’escena inicial de la pel·lícula Stopped on track, on un metge comunica a un matrimoni un tumor maligne de l’home. La persona en la fase final de vida experimenta un deteriorament físic molt important. En un 68,5% dels casos no hi ha ningú que pugui afrontar la seva atenció completa. I aquí és on entra la figura del cuidador: patir amb el malalt o ajudar a la família en aquest procés també forma part de la feina del cuidador.

 
Fundació d'Atenció a la Dependència

La Fundació d'Atenció a la Dependència té com a eix central l'assistència integral a persones per millorar la seva qualitat de vida i ajudar a la normalització familiar. La seva actuació es dirigeix a:

  • Persones grans que viuen soles, que tenen pèrdua d’autonomia i increment de riscos per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària.
  • Persones en procés de qualsevol tipus de demència. 
  • Persones amb problemes de salut mental.
  • Persones en procés de convalescència.
  • Persones de qualsevol edat, amb severes i/o grans dependències.
  • Infants amb pluridiscapacitat, trastorns de conducta (hiperactivitat) i/o malalties cròniques.

La Fundació integra el programa "SERVEI D'ATENCIÓ DOMICILIÀRIA SANT JOAN DE DÉU". Podeu veure un reportatge sobre el que fem clickant aquí.

 
Objectiu de la Fundació

El seu objectiu general és acollir i donar atenció integral a persones/famílies de qualsevol edat, que es trobin en situació, transitòria o permanent, de pèrdua d'autonomia, dependència o discapacitat física, psíquica i/o intel·lectual, que necessitin d'un acompanyament i suport especialitzat. 

 
PREMIS
PREMI PROGRAMA INCORPORA   

 La Fundació d'Atenció a la Dependència va rebre el dia 1 de desembre 2015 UN PREMI en categoria premi especial del programa Incorpora de l'Obra Social la Caixa. 

 
Els valors de l'Ordre

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
onmedic